WPSE 72

WordCamp-nyheter, BuddyPress 4.0, och en väldig massa WordPress 5.0

⚠️ Det är så mycket nytt kring WordPress 5.0 så du hittar allt sådant i en egen sektion.

Communitytillägget BuddyPress har släppts i lanseringskandidat för version 4.0.0. En stor del av den här versionen är integration med WordPress integritetsinställningar, vilket är viktigt med tanke på GDPR om inte annat.

WordCamp London 2019 har fått datum, 5-7 april blir det, där den 5 april är Contributor Day. Tre konferensspår över två dagar är ambitiöst, känns som ett WordCamp värt att besöka. Inga biljetter eller så har släppts ännu, men det går att skriva upp sig för information på hemsidan.

Apropå WordCamp så höjs biljettpriserna till WordCamp Europe den 1 januari 2019. 

I skrivande stund finns det blott två (2) standardbiljetter kvar till WordCamp Nordic – låt oss hoppas det släpps fler längre fram.

WooCommerce uppdaterades till version 3.5.1 den 31 oktober. Nu påminner man om att du måste köra den versionen (eller senare) när du uppgraderar till WordPress 5.0, annars går världen under, eller något sådant. Så kom ihåg det: uppdatera WooCommerce till 3.5.1 innan du installerar WordPress 5.0.

NextGEN Gallery är ett populärt galleritillägg. De senaste betaversionerna har haft ett galleriblock till Gutenberg, och nästa skarpa version av NextGEN Gallery kommer ha det som standard. Det betyder att NextGEN Gallery bör fungera fint när WordPress 5.0 släpps, eller hur? Ja, förhoppningsvis, men man ber ändå utvecklarna att skjuta upp lanseringen av WordPress 5.0, för det känns helt enkelt för osäkert. Just nu är det över 900 000 aktiva webbplatser som kör NextGEN Gallery, så det här är en rätt allvarlig varningsflagg.

Automattics WordPress-teman har nästan uteslutande stöd för Gutenberg, men just nu bara i sina WordPress.com-versioner. Gutenberg-stöd är på gång till de som ligger på wordpress.org med, enligt en tweet från temagruppen.

WordPress-apparna får inte stöd för Gutenberg förrän nästa år. Så länge så kommer du få en varning om du försöker ändra en post skapad med Gutenberg, eftersom den riskerar gå sönder. Lite olyckligt kan man tycka, WordPress-apparna används vitt och brett – det här kommer leda till än mer förvirring och irritation bland användarna.

Tillägget Title Experiments, vilket används för A/B-testning, läggs ned till följd av Gutenberg. Som många andra tillägg så bygger det på den gamla redigeraren, men till skillnad från vissa så är det ett väldigt omfattande arbete att skriva om koden. Trist så klart, men det är alltid någon eller något som kommer i kläm när det tas stora steg framåt.

Gutenberg till Drupal, samt en uppdaterad version av Gutenberg Blocks, visades upp på DrupalCamp i Oslo nyligen. WPTavern har en sammanfattning av detta.

Några korta Gutenberg-notiser då. Sarah James vill veta vad du tycker om Gutenberg inför nästa fas. Stackable är ett tillägg som ger dig fler block till Gutenberg, med till synes stora planer. Block Lab ser också intressant ut, ett gränssnitt för att bygga Gutenberg-block på gammalt vis – kanske något för utvecklare som inte hunnit lära sig React ännu?

Det är viktigt att hålla tillägg uppdaterade, som ni vet. Flera populära tillägg har dragits med mer eller mindre allvarliga säkerhetsproblem på sistone. Kör du tillägget Ninja Forms så se till att du har senaste versionen, det fanns nämligen ett säkerhetshål i 3.3.17. Även tillägget AMP for WP har haft ett säkerhetshål, se till att du kör version 0.9.97.20 eller senare. Populära Yoast SEO hade även det ett säkerhetshål, fixat version 9.2, så se till att du har uppdaterat där med.

Designverktyget Figma kommer användas av designgruppen, tack vare att företaget sponsrat med ett organisationskonto. Schysst och tveklöst bra.

Nyfiken på vad Theme Review-gruppen håller på med? Kolla in den här monster-spreadsheeten, och bidra om du kan och vill.

ℹ️ Den senaste versionen av WordPress är 4.9.8.

WordPress 5.0: Läget just nu

WordPress 5.0 beta 5 har släppts, med flera Gutenberg-nyheter (version 4.5, om du vill ha detaljerna) förstås. Bland annat finns det nu en ruta i sidokolumnen för att ändra permalänken, och stöd för responsiva bilder. Det sistnämnda är förbluffande att det läggs till så här sent. 

Twenty Nineteen, det nya standardtemat, har även det uppdaterats med stöd för breda bilder. Flera temautvecklare har dock påpekat att det ännu inte finns dokumentation nog för hur Gutenberg-stöd bör implementeras i teman, och det är oklart om Twenty Nineteen faktiskt följer vad som ska bli praxis, något som standardteman förstås bör göra.

Allt fler utvecklare efterlyser mer tid för utvecklingen av WordPress 5.0, med motiveringen att Gutenberg helt enkelt inte är färdigt. Samtidigt är en första lanseringskandidat planerad till i dag, den 22 november, men den har inte kommit ännu. Det vore troligen bättre att knuffa denna, med tanke på att det är Thanksgiving i USA…

Faktisk lansering blir det däremot inte den 27 november som tidigare sagts, det är för nära inpå lanseringskandidaten, även om den släpps i dag. Något nytt datum har inte lagts fram, men Matt Mullenweg har öppnat för en lansering i december trots allt. Naturligtvis är ingen som jobbar med WordPress mot kunder särskilt sugna på att hantera allt detta under december månad…

En viktig sak som WordPress behöver lösa är stöd för PHP 7.3, något som finns io WordPress 5.0. Om den här versionen skulle försenas så måste man nästan släppa en 4.9.9 med fullt PHP 7.3-stöd. Det finns argument för att göra det oavsett, med tanke på att många kan tänkas vilja avvakta med 5.0 till följd av all osäkerhet kring Gutenberg. PHP 7.3 släpps den 13 december, så då måste du hur som helst kunna uppdatera till en kompatibel WordPress-version.

Så vad händer nu? Jo, vi väntar på den första lanseringskandidaten, samt besked kring nytt faktiskt lanseringsdatum. Allt fler propsar på att skjuta på lanseringen till januari, vilket har varit ett alternativ tidigare. De kommande dagarna blir intressanta…

📘 Läs vår WordPress 5.0 FAQ och förra statusrapporten.