WPSE 77

1000 ord WordPress-nyheter

🎊 Vi Ă€r tillbaka efter helguppehĂ„llet! Hoppas jul- och nyĂ„r har varit bra, och att alla Ă€r pepp pĂ„ vad 2019 har att erbjuda. DĂ„ kör vi, hĂ€r Ă€r cirka 1000 ord WordPress-nyheter!

WordPress 5.0.3 har slĂ€ppts, och det Ă€r förstĂ„s en liten buggfix. De flesta buggarna som fixats Ă€r, föga förvĂ„nande, knutna till den nya innehĂ„llsredigeraren Gutenberg, men Ă€ven uppladdningsbuggen för CSV-filer ska vara fixad. Om du hĂ„ller koll pĂ„ Gutenberg-versionerna sĂ„ Ă€r 4.8 den som Ă€r i WordPress 5.0.3.

Planeringen för WordPress 5.1 tar sig, och man verkar hĂ„lla den hyfsat sĂ„ hĂ€r lĂ„ngt. En rejĂ€l rensning och sortering av buggar har genomförts, vilket alltid Ă€r kontroversiellt för risken finns att problem bara kastas Ă„t sidan istĂ€llet för att tacklas, men det behövdes. MĂ„let Ă€r att slĂ€ppa beta 2 den 21 januari, beta 3 den 29 januari, och lanseringskandidaten den 7 februari. Lansering av WordPress 5.1 blir det den 21 februari.

FrĂ„n och med WordPress 5.1 sĂ„ fasas för övrigt ordet ”blogg” ut, vi gĂ„r frĂ„n ”Happy Blogging” till ”Happy Publishing”. Inte helt orimligt med tanke pĂ„ allt WordPress anvĂ€nds till, men lite trist Ă€r det allt.

Vill du förresten hjĂ€lpa till med utvecklingen av Gutenberg, som nu Ă€r inne i fas 2, sĂ„ Ă€r det hĂ€r en bra startpunkt.

Utvecklare som förlitar sig pĂ„ REST API:t bör lĂ€sa om förĂ€ndringarna som kommer med 5.1. Vi fĂ„r Ă€ven en funktion frĂ€mst avsedd för lĂ€sverktyg, om hur lĂ„ng tid det tar att lĂ€sa en post. Den kommer nog till anvĂ€ndning för annat med.

WooCommerce har uppdaterats till version 3.5.3. Den hĂ€r versionen löser problematiken med order-listan som WordPress 5.0.2 introducerade, vilken vi nĂ€mnde i ett tidigare nummer. Du bör se till att du uppdaterar till den hĂ€r versionen, för det finns sĂ€kerhetshĂ„l i Ă€ldre versioner.

ApropĂ„ WooCommerce sĂ„ har tillĂ€gget för att testa nĂ€sta generations adminpaneler, wc-admin, uppdaterats till version 0.5.0. Även WooCommerce Blocks, Gutenberg-tillĂ€gget, har uppdaterats (till 1.3.0), och kan laddas hem för test frĂ„n wordpress.org som ett fristĂ„ende tillĂ€gg. Tanken Ă€r att WooCommerce Blocks ska inkluderas i WooCommerce i framtiden.

đŸȘ LĂ€s vĂ„rt test av WooCommerce Blocks.

Vad vore vĂ€l ett WPSE utan nĂ„gon form av kontrovers? Den hĂ€r gĂ„ngen Ă€r det förĂ€ndringarna i ledningen bakom WordPress-projektet. Josepha Haden har tilltrĂ€tt med titeln Exceutive Director, vilket betyder att hon ska styra upp alla de olika utvecklingsgrupperna. Joost de Valk – kĂ€nd frĂ„n Yoast SEO – Ă€r ny Marketing & Communications Lead, vilket lĂ„ter som ett bra val. Problemet Ă€r bara att Marketing Team-ledaren Bridget Willard inte fick nĂ„gon information om de hĂ€r förĂ€ndringarna i förvĂ€g, och hennes roll pĂ„verkas sĂ„ klart radikalt eftersom Joost de Valk tillsats. Synnerligen klantigt, och Ă€nnu ett exempel pĂ„ hur dĂ„ligt WordPress-ledningen kommunicerar. Det hela förklaras med tidsskillnader, men utmĂ€rkelserna kom knappast frĂ„n klar himmel, sĂ„ det gĂ„r inte riktigt att ursĂ€kta den hĂ€r fadĂ€sen.

Nu Ă€r det sista chansen att köpa biljett till WordCamp Nordic, för nu har de sista biljetterna slĂ€ppts. I skrivande stund Ă€r det 81 standardbiljetter (som kostar €35) kvar. WordCamp Nordic gĂ„r av stapeln den 7-8 mars i Helsingfors, Finland.

Ännu en högprofilerad affĂ€r i WordPress-sfĂ€ren. Elementor har köpt temabutiken Layers, och gjort alla teman tillgĂ€ngliga gratis. Dessutom ska de fungera sĂ„ bra som möjligt med just Elementor, vilket förstĂ„s Ă€r anledningen till köpet dĂ„ Elementor – som Ă€r en av de mer populĂ€ra sidbyggarna – inte haft ett sĂ€rskilt spĂ€nnande starttema för de som vill börja frĂ„n grunden. Elementor var för övrigt tidiga med Gutenberg-stöd, med sitt tillĂ€gg Elementor Blocks for Gutenberg, och har fĂ„tt en hel del uppmĂ€rksamhet för detta. Köpet av Layers möjliggör förstĂ„s en mer komplett affĂ€r i stilen ”anvĂ€nd Elementor med nĂ„got av de hĂ€r temana för att komma igĂ„ng snabbt”. Det verkar onekligen som att Gutenberg inte alls Ă€r den död för sidbyggarna som vissa förutspĂ„dde.

WordPress ska bli bĂ€ttre pĂ„ att kolla hur din installation och hostingmiljö mĂ„r. Arbetet pĂ„gĂ„r i tillĂ€gget Health Check, och man ber om (frĂ€mst) designhjĂ€lp.

Francesco Carlucci har lasttestat tillĂ€gg i wp-admin, för att se hur mycket lĂ€ngre laddningarna tar. Föga förvĂ„nande segar tunga tillĂ€gg som WooCommerce, Yoast SEO, WordFence Security, och Jetpack ned Ă„tskilliga sekunder.

TillĂ€gget Google XML Sitemaps har haft ett sĂ€kerhetshĂ„l som tĂ€ppts till i version 4.1.0, sĂ„ se till att du uppdaterat.

Jetpack 6.9 har lagt till flera nya block till Gutenberg, dĂ€ribland ett för att prenumerera pĂ„ uppdateringar.

52% av alla tillĂ€gg som laddas upp till wordpress.org godkĂ€nns. Det, och mycket annat kan du lĂ€ra dig av statistiken för 2018 frĂ„n tillĂ€ggsgruppen.

Nyfiken pĂ„ hur teman godkĂ€nns för wordpress.org? Carolina Nymark har skrivit en informativ post om sin testprocess. Se Ă€ven den hĂ€r posten om Theme Sniffer.

Googles infosida om open source, OpenSource.dev, kan vara bra att kĂ€nna till. WordPress fĂ„r fin exponering dĂ€r, vilket inte Ă€r sĂ€rskilt förvĂ„nande med tanke pĂ„ hur tĂ€tt man jobbar kring Googles AMP-plattform, med det officiella tillĂ€gget och sĂ„.

Arbetet med boken Webbpublicering med WordPress 5.0 pĂ„gĂ„r för fullt (skriv upp dig för information hĂ€r). Den första sponsorintervjun Ă€r nu uppe pĂ„ sajten, och den Ă€r med Jimmy RosĂ©n pĂ„ Angry Creative.

Matt Mullenweg undrar vad ”Democratize Publishing” betyder för dig. NĂ„gorlunda relaterat: Automattics designblogg pratar om inkluderande design.

Basecamp-gĂ€ngets blogg Signal v Noise har flyttat frĂ„n Medium till WordPress. Deras bloggpost om det hela Ă€r ett bra argument för att Ă€ga din domĂ€n, och dina ord. Allt gick för övrigt att flytta, förutom kommentarerna, vilket bara Ă€r lite katastrofalt dĂ„ligt. Å andra sidan har Medium en kommentarsmodell som Ă€r knuten till specifika platser i texten, sĂ„ det Ă€r inte helt sjĂ€lvklart hur en sĂ„dan export skulle se ut. LĂ€rdomen Ă€r förstĂ„s att inte lĂ„sa in dig i en publiceringsplattform.

ApropĂ„ plattformar. I USA görs det reklam för WordPress.com pĂ„ TV. WPTavern har reklamfilmerna.

Newspack Ă€r ett nytt projekt för att hjĂ€lpa smĂ„ och medelstora nyhetsorganisationer med sin publicering online. Bakom projektet finns WordPress.com med flera, och budgeten sĂ„ hĂ€r till en början Ă€r $2,4 miljoner. Ansökan om att delta som pilot görs pĂ„ Newspack-sajten. Allt som görs inom projektet blir open source, lovar Matt. Relaterat: WordPress.com har investerat i The News Project. Det rĂ„der ingen tvekan om att Automattic vill att WordPress fortsĂ€tter vĂ€xa, om nu nĂ„gon tvivlade pĂ„ detta. 

â„č Den senaste versionen av WordPress Ă€r 5.0.3.