WPSE 79

WordPress 5.1 är nära, säkerhetshål i NextGEN Gallery, och mycket mer

Ännu ett matigt nummer med WordPress-nyheter upp till halsen. Det beror förstås delvis på att undertecknad var sjuk förra veckan och därmed missade att skicka ut WPSE. Lika bra det, med tanke på feberyran så hade det nog inte blivit något vidare nummer. Nog om det, nu kör vi!

En gång i tiden ansågs NextGEN Gallery vara något av ett måste för alla som hade många bilder. I dag är det inte riktigt lika viktigt, mediabiblioteket har blivit bättre, men med över 900 000 aktiva installationer så är NextGEN Gallery fortfarande populärt. Det var ett säkerhetshål i 3.1.5, så se till att du uppdaterar tillägget till 3.1.6 (senaste versionen i skrivande stund) ifall du använder det.

Wordfence har släppt sin Wordfence Central, panelen som håller koll på dina installationer och hur säkra de är. Naturligtvis medför alla sådana här lösningar en viss säkerhetsrisk i sig, men många förlitar sig på Wordfence så det här är en stor nyhet. Och ja, Wordfence Central är gratis att använda.

Perishable Press har släppt 7H Firewall i beta. Det är inte ett tillägg utan något du kan köra på din server. Öppen källkod och gratis att använda, vilket förstås är trevligt, men i övrigt är det nog klokt att avvakta tester innan du överväger att använda den här live.

Jetpack 7.0 är släppt och det är en ganska lockande uppdatering för många. Bland nyheterna hittar vi nämligen ett block till den nya innehållsredigeraren (även känd som Gutenberg) för att infoga GIF:ar, perfekt för spydiga kommentarer. Man har även klonat Duplicate Post-tillägget vi skrivit om tidigare och lagt till möjligheten att skapa en kopia av ett inlägg, väldigt användbart.

Classic Editor, tillägget som ger dig den klassiska innehållsredigeraren snarare än den nya blockbaserade, har uppdaterats till version 1.4. Den största nyheten där är att du nu kan aktivera Classic Editor för alla sidor i en nätverksinstallation.

❓ Har du problem med Yoast SEO tillsammans med Classic Editor? Vissa har tydligen det – hör gärna av dig och berätta!

Om du vill vara längst fram med allt som händer med den nya blockredigeraren så behöver du tillägget Gutenberg installerat, precis som tidigare. Den senaste versionen, 5.0, introducerar ett RSS-block, möjligheten att flytta fokus för bilder i cover-blocket, samt inbäddning av Amazon Kindle-produkter. RSS-blocket är för övrigt frukten av projektet att flytta widgets till block – där har man kommit långt, vilket är kul att se. Inget av det här är dock en del av kommande WordPress 5.1, utan kommer först i 5.2.

Låt oss prata lite om WordPress 5.1. I skrivande stund är beta 3 ute, men lanseringskandidaten är tänkt att släppas när som helst. Man har kapat projektet för att visa PHP-varningar, tänkt att vara en del av 5.1 för ytterligare stabilitet och säkerhet. Dessvärre introducerade det allvarliga buggar vilka hittades under betafasen, så nu är detta en del av 5.2 i stället.

Vi har skrivit om nyheter för utvecklare i 5.1 tidigare, men att nätverksinstallationer har fått mer metadata på sajtnivå tror jag inte vi nämnt.

ℹ️ WordPress 5.1 är tänkt att släppas den 21 februari.

⚠️ WordPress 5.1 bör inte köras live ännu, men du kan testa med tillägget WordPress Beta Tester.

WooCommerce-temat Storefront har uppdaterats till 2.4.3, med lite mer representativa förhandsvisningar i blockredigeraren. Även wc-admin har uppdaterats, till 0.6.0. Vi ska ta en titt på wc-admin i ett kommande nummer.

Översättningstillägget WPML har inte haft det lätt, efter sajthacket vi skrev om i förra numretNu lovar man vitt och brett att tillägget, från och med version 4.1.4, ska fungera fint med WordPress 5.0.3 och nyare. Bara det faktum att man känner behovet av en bloggpost om saken tyder på att det varit vissa problem, inga undertecknad sprungit på dock.

Temautvecklare som släpper teman på wordpress.org kan testa de nya kodstandarderna från temagruppen. Kräver PHP CodeSniffer för att fungera.

Tråkiga nyheter från Alex Mills, kanske mer känd som Viper007Bond och alla tillägg han släppt genom åren: hans cancer har blivit värre. Låt oss hoppas att det bättrar sig, men just nu verkar det oklart vad planen är framöver.

Har du något tillägg du tycker extra mycket om? Nominera det till Torque Plugin Madness 2019, den typen av uppmärksamhet brukar vara uppskattat av utvecklare.

Har du varit på någon WordPress-meetup och vill tycka till? Då ska du fylla i den här undersökningen om just sådana.

Apropå meetups så är det Docker- och Kubernetes-meetup med WordPress-fokus i Stockholm den 13 februari. Som vanligt är det hos Foo Café, och inte alls hos magasinet cafe.se som det står i evenemangets titel… I skrivande stund finns det några platser kvar.

Det finns även en handfull biljetter kvar till WordCamp Nordic i Helsingfors den 7-8 mars, ifall du inte fått tummen ur och bokat ännu.

Om du varit med länge så kanske du har en domän hos .SE Direkt. Då blir du Loopia-kund från och med den 12 februari. Det finns en FAQ om du är orolig.

Det har blivit dags att presentera en ny sponsor till boken Webbpublicering med WordPress 5.0. Den här gången är det Krokedil, kända för diverse betaltillägg till WooCommerce – läs vad grundaren Niklas Högefjord har att säga. För övrigt, missa inte Krokedils kommande WooCommerce-videokurs.

ℹ️ Den senaste versionen av WordPress är 5.0.3.