WPSE 89

WooCommerce 3.6 har redan uppdaterats, och WordPress 5.2 försenas

WooCommerce har släppts i version 3.6, och sedermera även i 3.6.1 till följd av en bugg som tydligen påverkar vissa webbhotell. Den största nyheten i WooCommerce 3.6 är att produktblocket har flyttat in. I övrigt är det mestadels prestandaförbättringar, samt förstås den något kontroversiella “möjligheten” att få förslag på tillägg som vi skrivit om tidigare.

WooCommerce har även släppt säkerhetsuppdateringen 3.5.8, ifall du inte har möjlighet att uppdatera till 3.6.1 ännu.

WordPress 5.2 kommer med största sannolikhet försenas då det finns lite för många öppna buggar för att släppa den första lanseringskandidaten. Den föreslagna planen är att släppa en fjärde beta i dag, en första lanseringskandidat den 24 april, följt av en andra den 30 april. Lansering blir det i så fall den 7 maj. Hellre färdigt och utan akuta buggar som måste fixas blott dagar efter lansering förstås, så det låter bra.

Lite 5.2-läsning för utvecklare: fatal error recovery mode om allt har gått åt pipan, och bättre funktioner för att kolla om blockredigeraren används.

Gutenberg har uppdaterats till version 5.5, och med den kommer det efterlängtade gruppblocket. Ja, det är ett block som kan innehålla flera block, och ja det ska vidareutvecklas rejält. En annan nyhet är att man nu kan ändra vertikal höjd för att öka eller minska avstånden mellan blocken. Slutligen så har man trimmat hastigheten för blockredigeraren markant, laddningstiden har nästan halverats från den version som släpptes med WordPress 5.0, till den som finns i Gutenberg 5.5. Dessvärre får vi inte allt detta i WordPress 5.2, utan bara buggfixarna.

Nu har alla talare på WordCamp Europe i Berlin den 20–22 juni presenterats. Även schemat är klart. Om du ska till WordCamp Europe bör du ha fått ett mejl med information. Är du sugen så finns det biljetter kvar, men det kanske är viktigare att fira Midsommar i Sverige?

Det är en liten minikontrovers på gång, i och med att säkerhetsfirman PluginVulnerabilities.com postar information om säkerhetshål i tillägg som en protest gentemot moderatorerna på wordpress.org-forumen. Tydligen upplever de inte att de kan informera tilläggsutvecklarna på ett bra vis, och att moderatorerna försvårar eller omöjliggör arbetet, samt att de riktlinjer som finns är olämpliga. WPTavern bryter ner det hela, och naturligtvis spinner det vidare i kommentarerna. Rent generellt är det förstås bra att det diskuteras kring säkerhetshål, men att säkerhetshål publiceras innan de täppts till är problematiskt eftersom det innebär att webbplatser som är drabbade då exponeras onödigt mycket.

ℹ️ Den senaste versionen av WordPress är 5.1.1.