WPSE 92

WordPress 5.2 är släppt

WordPress 5.2 är släppt! Du har så klart redan uppdaterat, men jag påminner ändå: du måste logga in och trycka upp Uppdatera-knappen för den här, det är en större uppdatering och därmed installeras den inte automatiskt.

👀 Läs mer om vad som är nytt i WordPress 5.2.

Classic Editor, tillägget för alla som verkligen inte vill ha blockredigeraren, har uppdaterats till 1.5 för att fungera bättre på den nya versionen av WordPress.

WooCommerce-temat Storefront har uppdaterats till 2.5.0. Den största nyheten är att du, när du aktiverar temat första gången, får automatiskt innehåll som nu bygger på produktblocket. I övrigt är det här ingen stor uppdatering, men testa med fördel på en testmiljö innan du uppdaterar. Och som alltid när det gäller teman så skrivs eventuella ändringar du gjort i temats kod över vid uppdateringar, så gör inte sådana – det är därför det finns barnteman.

Det är WordPress-meetup hos Oderland i Göteborg nästa vecka, på torsdagen. Än så länge finns det platser kvar, anmäl dig här.

Nu kan du anmäla dig till onlinekonferensen WordSesh, som inträffar den 22 maj.

Det är WordPress Translation Day på lördag, den 11 maj. Dessvärre verkar det inte vara något event i Sverige, men det går förstås att delta på distans.

Jetpack 7.3 har släppts, med den största nyheten att man inte längre aktiverar så många funktioner som standard första gången tillägget aktiveras… Vad som är lite mer intressant är det kommande (i beta just nu) Membership-blocket, som låter dig ta betalt för åtkomst till innehåll. Betalningen kan vara återkommande, så du kan i praktiken sätta upp en prenumerationssajt med den här lösningen, men någon egentligen medlemshantering finns inte ännu.

Temagruppen har bestämt sig för att bli en ”Trusted Author”, och alltså få sina teman släppta direkt, så måste du nu göra en tema-review per månad. Tanken är förstås att ta hjälp av temautvecklare och skynda på processen med teman som skickas in för publicering på wordpress.org, men det här känns ändå lite konstigt. Eller?

Nevena Tomovic på Human Made försöker lista ut karriärsmöjligheterna med WordPress i en undersökning. Alla som ens rör WordPress uppmanas delta, och resultatet kommer presenteras på WordCamp Europe i Berlin.

Apropå WordCamp Europe så har de sista biljetterna släppts och i skrivande stund är det 122 stycken kvar, för €50 (drygt 520 kr). WordCamp Europe inträffar under Midsommarhelgen, den 21-22 juni.

Gutenberg, alltså motorn bakom blockredigeraren, fortsätter sprida sig. Den här gången är det Laravel-baserade CMS:et October som har fått ett tillägg för Gutenberg. Kanske blir det här samma typ av standard för visuell redigering som TinyMCE har varit? Oavsett vilket så bådar spridningen gott vad gäller redigerarens vidareutveckling.

Advanced Custom Fields version 5.8 är den efterlängtade versionen av det populära tillägget med fullt stöd för blockredigeraren. Många är pepp på den här, milt uttryckt, inte minst PHP-utvecklare eftersom 5.8 låter dig skapa block utan att skriva React. Utvecklare bör läsa dokumentationen, så klart.

Kul att se WPSE-annonsören Servebolt prestera så bra i Review Signals årliga hostingtest. Bra där!

Som bekant fick blockredigeraren ganska svidande kritik vad gäller åtkomlighet, och det jobbas förstås med det. Som en del av det arbetet så görs det tester varje vecka, vilka ska sammanställas varje månad från och med nu. Det här var slutsatserna från april månad, om du är nyfiken.

ℹ️ Den senaste versionen av WordPress är 5.2.