WordPress 5.9 är släppt

WordPress 5.9 är släppt. Du bör se en uppdatera-knapp i din administrationspanel. Som alltid när det är större uppdateringar – och det här är en sådan – så är det klokt att ta en backup av din webbplats. Det är sannolikt inte så mycket som kan hända, såvida du inte använder både ett blockbaserat tema, och Anpassa-läget, för då kan det senare försvinna.

För nu är det Redigeraren som gäller.

Redigeraren är i beta

Redigeraren, känd som Site Editor på engelska (dvs. en del av den omtalade Full Site Editing-funktionen), är alltså platsen där du ställer in hur din webbplats ska se ut. Här jobbar du med menyer, logotyper, sidhuvud och sidfot, med mera. Just de delarna hittar du under Malldelar, eller direkt i hela Webbplats-läget. Går du in på en specifik malldel, sidhuvudet i det här fallet, så blir det lite tydligare.

Ändrar endast i sidhuvudet, med nya menyblocket till höger

Det är inte bara sådana saker som kan uppdateras i redigera-läget. De sidmallar som finns – allt från enskilda poster till arkiv – kan också uppdateras. En sådan som är väldigt bra att äntligen ge åtkomst till, utanför temats kod, är 404-mallen, alltså den sida som visas om någon klickat på en felaktig länk.

Det finns även ett läge som heter Stilar, vilket nås via den lilla ikonen uppe till höger. Här kan du ändra färger, typsnitt, och lite avstånd. Dels finns det globala stilar att ändra, och dels så kan du gå in på blocknivå för att anpassa bäst du vill. Tanken är att man lätt ska kunna byta utseende på sin webbplats.

Som ni ser så är såväl Redigeraren som Stilar i beta. Man har valt att lansera de här nya funktionerna med ett absolut minimum i funktion, för att sedan vidareutveckla. Installerar du tillägget Gutenberg så har du ännu fler möjligheter i Redigera-läget, och fler block att leka med, dessutom. Det är som bekant där som utvecklingen av allt som rör blockredigeraren finns.

Viktigt att veta är att du måste ha ett blocktema för att kunna använda Redigera-läget. Det här är alltså inget som alla teman kommer ha, de teman som gjorts på det gamla viset – en majoritet, milt uttryckt, för det finns bara ett drygt 30-tal blockteman att välja på just nu – får det klassiska Anpassa-läget med mera. Du behöver alltså inte oroa dig för Redigera-läget förrän du faktiskt aktiverar ett blocktema.

Och då börjar du med fördel med Twenty Twenty-Two, det nya standardtemat. Detta är ett blocktema, och utmärkt för att prova sig fram lite med det nya Redigera-läget. Testa gärna, för en inblick vart WordPress är på väg. Vi skrev om Twenty Twenty-Two tidigare, så vi lämnar det därhän.

Något som är värt att titta lite närmre på är alla de blockmönster som följer med Twenty Twenty-Two. Det finns gott om tid att spara när man sätter upp sidor, om man hittar ett blockmönster som passar. Bläddrandet bland dessa har successivt blivit bättre, som synes.

Bläddra bland blockmönster

Det är även värt att ta en titt på blockmönstersidan på wordpress.org. Du kan kopiera blockmönster därifrån och använda direkt.

Andra nyheter i WordPress 5.9, förutom en mängd förbättringar i blocken, inklusive ett uppdaterat galleriblock, är den uppdaterade listvyn för blocken. Det här är ett underskattat verktyg som du når med listsymbolen uppe till vänster i blockredigeraren. Denna ger dig en hierarkisk vy över sidans block, och numera kan man dra och släppa i den, kopiera, samt se vilket HTML-ankare en rubrik, exempelvis, har. Väldigt användbart för mer omfattande sidor.

Listvyn är din vän

WordPress 5.9 känns som en solid uppdatering. Du bör förstås uppdatera, som alltid, inte minst för nyheterna i blockredigeraren, men också för att titta lite närmre på framtiden för WordPress. Blockteman, och Redigerarens möjligheter, är framtiden. Just nu är det tämligen enkelt och begränsat, men det kommer helt klart ändras framöver, så testa vetja.

👋🏻 Missa inget viktigt – prenumerera på WPSE, det är gratis och garanterat spamfritt.

Namn

Missa ingenting, teckna en prenumeration på nyhetsbrevet WPSE! Utkommer en gång i veckan, garanterat spamfritt. 💙

Genom att teckna en prenumeration godkänner du att vi får skicka vårt nyhetsbrev till dig i enlighet med vår integritetspolicy. Var inte orolig, du kan avsluta prenumerationen närhelst du vill och vi spammar eller säljer inte din adress vidare.