WPSE 300: Trehundra nummer senare! 3️⃣0️⃣0️⃣🎉

3️⃣0️⃣0️⃣🎉 Det här är, otroligt nog, det trehundrade numret av WPSE! Detta blott tio dagar innan nyhetsbrevets sjuårsjubileum – det första numret skickades ut den 20 april 2017. Jag önskar att jag hade något att utannonsera för det finns planer men ack så lite tid, i synnerhet nu när en flytt tagit upp så mycket energi. Med lite tur kan jag slå slag i de nya sakerna i höst istället, med nyfunnen sommarenergi. Nog om det dock, här är veckans WordPress-nyheter.

🫵🏻 WordPress 6.5.3 är ute och bör ha installerats automatiskt, men om inte så får du trycka på uppdatera-knappen. Det är en buggfixversion, så du vill ha den.

📊 Resultaten från retrospektiven för WordPress 6.5 är presenterade. Inget direkt nytt under solen, man lyfter (återigen) bristen på tydlig information kring WordPress-projektet, något som är på agendan i och med Media Corps-gruppen (se #299), även om jag tror utvecklarna är ute efter något annat.

🗺️ Den funktionsmässiga roadmapen för WordPress 6.6, nästa stora version, ser lovande ut. Det är förstås mycket Site Editor som diskuteras, där det finns gott om utrymme för förbättringar, men jag tror de två största nyheterna för temautvecklare är stöd för CSS grid samt negativa marginaler (hej Jimmy 👋🏻). En annan nyhet verkar bli möjligheten att ange föredraget språk i wp-admin, förslaget ser ut att godkännas. Utöver det ber man redan nu om testande, innan första betaversionen är släppt, förslagsvis via WordPress Playground (välj nightly som version) eller tillägget WordPress Beta Tester.

🔛 Det ska bli lättare att exportera innehållet från din WordPress-webbplats, något som flera plattformar har pratat om. WordPress-lösningen på detta tas fram i Data Liberation-projektet, som förstås blir ett feature-tillägg först, innan man överväger att lägga in det i den skarpa versionen. Block till och från HTML är förstås nyckeln i det här.

🤖 Det är meetup i Stockholm den 21 maj, om WordPress och AI, med mingel, dragning och diskussioner i grupp.

🚨 Några tillägg som haft säkerhetshål och behöver uppdateras: All in One SEO, Contact Form 7 Database Addon, ElementsKit, Essential Addons for Elementor, Premium Addons for Elementor, Rank Math SEO, SEOPress, Shortcodes Ultimate, Spectra, WPForms och Yoast SEO.

Det var allt den här veckan. Hoppas solen skiner där du är, för det gör den här, så jag ska passa på att njuta av den och fira det trehundrade numret. Trevlig helg! ☀️

Thord D. Hedengren

Missa ingenting, teckna en prenumeration på nyhetsbrevet WPSE! Utkommer en gång i veckan, garanterat spamfritt. 💙

Genom att teckna en prenumeration godkänner du att vi får skicka vårt nyhetsbrev till dig i enlighet med vår integritetspolicy. Var inte orolig, du kan avsluta prenumerationen närhelst du vill och vi spammar eller säljer inte din adress vidare.