WPSE 108: Viktig säkerhetsuppdatering, två lanseringskandidater, boken är klar, och Stockholmsmeetup

Här är WPSE 108, vilket skickades till prenumeranterna torsdagen den 17 oktober.

Två viktiga WordPress-versioner har rullats ut de senaste dagarna. Vi har den viktiga säkerhetsuppdateringen 5.2.4, vilken även har rullats ut till äldre versioner av WordPress. Dessutom har WordPress 5.3 släppts i en första lanseringskandidat, vilket alltid är lika spännande. Det kommer bli fler lanseringskandidater innan den skarpa lanseringen av 5.3 den 12 november. Testa med tillägget WordPress Beta Tester.

En av nyheterna i WordPress 5.3 är bättre kontraster i wp-admin. Man har testat hur de mest populära tilläggen på WordPress.org beter sig i 5.3, och redovisar detta här. Spoiler: Det gick ganska bra.

Kanske var du på meetup i Stockholm i går? Då fick du höra undertecknad prata om just nyheterna i WordPress 5.3, och se Carolina Nymark demonstrera det nya standardtemat Twenty Twenty. Om inte så deppa inte ihop, vi återkommer till 5.3 och temat i poster på WPSE.se inom kort.

En annan nyhet som släpptes i går var att Webbpublicering med WordPress 2019 inte bara har anlänt från tryckeriet (och fanns på plats på ovan nämnda meetup), boken har även fått ett släppdatum. Redan i morgon fredag släpps den, och de som förbokat hittar den i brevlådan om postgången fungerar. Även eboken kommer att släppas i morgon fredag, så det är inte bara den tryckta versionen. Beställ här, oavsett vilken version – tryckt i hårdpärm eller gratis ebok – du vill ha!

Apropå lanseringskandidater så har WooCommerce 3.8 släppts i en första sådan. Det är, som vi nämnt tidigare, en mindre uppdatering den här gången. Du testar enklast med tillägget WooCommerce Beta Tester.

Gruppen som jobbar med WordPress-appen till iOS söker testare.

HelpHub, tidigare känt som Codex, ska designas om. Tyck till här. Apropå design så föreslås uniforma typsnittsstorlekar och vikter i WordPress, det kan du ha åsikter om här.

Sidbyggartillägget Visual Composer finns nu på WordPress.org. Det finns gott om sidbyggare, och det är inte så otroligt att anta att de känner pressen från den nya blockredigeraren och styrkorna den har.

Gutenberg 6.7 introducerar gradienter som bakgrunder för knappar. Buggfixar i den här versionen har lagts till i WordPress 5.3, men inga nya funktioner läggs till där. Bra att veta!

Meetup.com börjar ta betalt för att OSA på meetups. Det drabbar inte WordPress-grupperna, där är det alltid gratis, men för alla som använder Meetup.com för events så är det förstås surt. Arrangörerna kan betala avgiften, men $2 (knappt 20 kr) per gäst som säger att de kommer (men sedan kanske inte dyker upp) är förstås surt.

PHP-spåret, som innehåller lite WordPress, på Internetdagarna är slutsålt.

💙 Den senaste versionen av WordPress är 5.2.4.

Created with Sketch. Scrolla för mer läsning