WPSE 125: Stora pengar i WordPress-sfären

Här kommer nyhetssvepet från WPSE 125.

Två stora investeringar har skett i WordPress-sfären. Dels är det Elementor som tagit in $15 miljoner (cirka 146 miljoner kr) och dels är det Strattic som rest $6,5 miljoner (drygt 63 miljoner kr). Elementor är ju ett bekant namn tack vare sin populära sidbyggare, men Strattic kanske är mindre kända – de erbjuder i alla fall en lösning för att göra WordPress statiskt, lite som cachetilläggen gör med andra ord. Grattis till dem alla.

Lanseringskandidaten för WooCommerce 4.0 är ute. Testa med tillägget WooCommerce Beta Tester. Skarp lansering är planerad till den 10 mars, så se till att du är redo.

WordPress 5.4 är ute i en tredje beta. Testa med tillägget WordPress Beta Tester, men kör inte det här live. Lanseringsdagen är fortfarande satt till den 31 mars.

Det finns inga utvalda teman på wordpress.org längre, man har valt att ta bort den fliken tills vidare. Den finns dock kvar i adminpanelen, men den kommer tas bort där med.

Lazy-loading av bilder ska bli en del av WordPress är det tänkt, vilket vi talat om tidigare. Feature-tillägget fortsätter uppdateras, men vad som är mer intressant är att man siktar på att ha den här funktionen klar till WordPress 5.5, vilken är planerad till augusti i år.

Automatisk uppdatering av såväl teman som tillägg, utöver WordPress då, är på agendan. Ett feature-tillägg har nu släppts. Målet är att ha den här funktionen i WordPress 5.5, och ja – det kommer vara frivilligt att uppdatera teman och tillägg automatiskt.

Gutenberg 7.6 är ute. Fokus är på full site editing, det vill säga nästa stora steg för blockredigeraren. Nu har vi kommit så långt att du kan lägga in utvald bild, taggar, samt antal kommentarer och kommentarsformuläret direkt i blockredigeraren. Mycket testande återstår förstås.

Apropå block så är WPBlockTalk en onlinekonferens som går av stapeln den 2 april. Det handlar förstås om block…

Köptillägget Ultimate Membership Pro har haft ett säkerhetshål, så se till att det är uppdaterat. Även Flexible Checkout Fields for WooCommerce har haft ett säkerhetshål, vilket Wordfence har skrivit omfattande om ifall du är intresserad av detaljerna.

Jag vet inte vad jag tycker om WeirdPress, men man jobbar efter devisen ”let’s keep WordPress weird”. Just nu betyder det två skrivbordsbakgrunder samt ett tillägg för tokiga (nåja) muspekare…

Slutligen, glöm inte att det är meetup i Norrköping på tisdag.

💙 Den senaste versionen av WordPress är 5.3.2.

Created with Sketch. Scrolla för mer läsning