WPSE 68

WordPress 5.0 beta 1, och WooCommerce 3.5 är släppt

WordPress 5.0 är släppt i en första betaversion, efter några dagars försening. Som vanligt är det lättast att testa med WordPress Beta Tester-tillägget, men tänk efter innan du kör det här på en livesajt. Gutenberg är nu förvald inläggsredigerare, så vill du slippa den behöver du Classic Editor-tillägget. Och ja, nya standardtemat Twenty Nineteen är med i beta 1, samtidigt som övriga standardteman har uppdaterats till Gutenberg. Vi skrev om Twenty Nineteen tidigare.

📓 Läs vår FAQ om WordPress 5.0.

Gutenberg 4.1 anses vara funktionskomplett för WordPress 5.0, det vill säga att det bara är faktiska buggar som ska fixas framöver. Den största nyheten här är att det nu går att navigera mellan blocken med en sorts hierarkisk lista uppe till vänster. Det finns även ett nytt block som kombinerar media och text i dubbla kolumner, vilket ser användbart ut. Tillgänglighetsgruppen testar för övrigt den här versionen, men som tidigare rapporterat så ser det mörkt ut för en fullt tillgänglig Gutenberg i WordPress 5.0.

WPEngine, som ju köpte StudioPress, har (bland annat) förberett Genesis-ramverket för Gutenberg. Vi kommer se en hel del sådant framöver, något som Anders Norén kan intyga – han kämpar på med sina teman, vilket det skrevs om på Divide & Conquers blogg Magasinet.

WooCommerce har släppts i version 3.5, med nyheter i REST API:t och bättre transaktionella e-postutskick, bland annat. Det här är en mindre version, men databasuppdateringen kan ställa till det för större butiker, så testa först. Även temat Storefront har uppdaterats, till 2.3.5.

WordCamp Nordic, som slår upp portarna den 31 oktober nästa år i Finland, söker sponsorer. Samtidigt så söker WordCamp Europe talare. WordCamp Europe inträffar den 20-22 juni i Berlin, och vi ska förstås dit, trots att det sammanfaller med Midsommar…!

Temautvecklare bör kolla de nya kraven för barnteman på wordpress.org.

ℹ️ Senaste versionen av WordPress är 4.9.8.

Hur förbereder jag mig för WordPress 5.0?

WordPress 5.0 är en stor uppdatering, i och med att innehållsredigeraren byter från välbekanta TinyMCE, till Gutenberg. Vi har skrivit väldigt mycket om Gutenberg de senaste månaderna, men det kommer en hel del frågor.

Så hur förbereder du dig för WordPress 5.0 och Gutenberg?

Om du driver din egen sajt Du bör absolut testa Gutenberg och se hur det fungerar med ditt tema. Förslagsvis installerar du en testversion av WordPress och aktiverar Beta Tester-tillägget så att du får WordPress 5.0 rakt av, men det går även bra att köra Gutenberg-tillägget. Tänk bara på att det kan bli lite tokigt om du har en lite mer avancerad sajt och börjar ändra i befintligt material med Gutenberg-redigeraren. Om du känner dig osäker, testa på testsajt först.

Om du har en webbyrå som sköter din sajt Då är det dags att prata med webbyrån och försäkra dig om att allt kommer fortsätta fungera som förväntat även efter WordPress 5.0 är släppt.

Om du är en webbyrå Det börjar bli dags att informera kunderna om WordPress 5.0 och Gutenberg. För lite mer avancerade webbplatser är det klokt att installera Classic Editor och aktivera den, så kan du slå igång Gutenberg när du vill, utan att tumma på säkerheten.

Om du verkligen vill slippa Gutenberg Då installerar och aktiverar du tillägget Classic Editor, och följer instruktionerna. Allt är som vanligt!

ℹ️ Se även vår WordPress 5.0 FAQ, samt fråga dig om du ska köra Gutenberg över huvud taget.