WPSE 74

WordPress 5.0 släpps i dag, WooCommerce och BuddyPress får uppdateringar

🚨 WordPress 5.0 ska släppas i dag torsdag, vilket förstås är den stora nyheten. Mer om det i ett eget avsnitt längre ned.

WooCommerce 3.5.2 har släppts, och det handlar förstås främst om att förbereda WooCommerce för WordPress 5.0 samt det nya standardtemat, Twenty Nineteen. Tillägget har även förberedelser inför PHP 7.3. Kom ihåg att du måste bör uppdatera WooCommerce till 3.5.2 (dvs. senaste versionen) innan du uppdaterar WordPress till 5.0!

Apropå WooCommerce så har en ny version av wc-admin (nämligen 0.2.0), nästa generation adminkonsol, släppts. Fortfarande inte rekommenderat att köra på en livebutik, förstås.

WooCommerce Blocks har fått en uppdatering till 1.2.0, och ger dig alltså produktblock till Gutenberg. Förhoppningsvis har de löst en del av de problem vi hittade tidigare.

BuddyPress släpptes just i 4.0.0, och direkt kommer en ny version – 4.1.0 – som stänger tre buggar. Du bör uppdatera, så klart.

WordCamp Europe tar nu emot ansökningar för 2020 års upplaga. Du behöver ha organiserat WordCamp i en europeisk stad tidigare för att ansöka om att hålla WordCamp Europe i din stad.

WordCamp US börjar i morgon. Knip din streamingbiljett här!

Boken Webbpublicering med WordPress kommer i ny utgåva, så här i Gutenberg-tider. Skriv upp dig på bokens webbplats (och ge kärlek till de vänliga sponsorerna) så får du veta när den finns tillgänglig.

Gutenberg-utvecklaren Gary Penderdgast lyfter fram Drupal-sajten gave.barnekreftforeningen.no, eftersom den tydligen är byggd i Drupals version av Gutenberg. Det är en lockande tanke att Gutenberg sprider sig bland publiceringssystemen.

ℹ️ Den senaste versionen av WordPress är 4.9.8 (men 5.0 kommer snart).

I dag släpps WordPress 5.0

WordPress 5.0 släpps i dag, torsdag. Den senaste versionen du kan testa är lanseringskandidat 3. Det är med största sannolikhet den som släpps, med någon mindre förändring.

Nyheten alla talar om är förstås den nya innehållsredigeraren Gutenberg, som bygger på block snarare än löptext. Har du inte testat den så är det hög tid. Här är alla nyheter i Gutenberg 4.6, vilket är versionen som är med i WordPress 5.0. Det är förstås främst buggfixar i det här läget. 

Alla standardteman är redo för Gutenberg i någon mån, inklusive det nya temat Twenty Nineteen som vi skrivit om tidigare. Är du temautvecklare bör du överväga att uppdatera dina teman, något som Anders Norén skrivit om.

Kontroversen är förstås fortsatt stor (se kommentarerna här exempelvis), många vill skjuta upp 5.0-lanseringen, men så blir det alltså inte. Vill du läsa ikapp så kika på Matt Mullenwegs Gutenberg-FAQ, och Joost de Valks förslag att avvakta med att uppdatera till 5.0. Flera hostingleverantörer som erbjuder full WordPress-support avvaktar med att uppdatera till efter jul- och nyårshelgen. Är du leverantör med supportavtal så förvänta dig gott om frågor från kunder som uppdaterar, för hela redigeraren är som sagt ny, och tröskeln är ganska hög. Många kommer dessutom bli konfunderade när de skapar något i redigeraren, men så ser det inte ut så i temat – det är för att temat behöver stöd för Gutenberg, och tillhörande design, förstås.

Är du orolig för Gutenberg? Du kan alltid installera samt aktivera tillägget Classic Editor, och på så sägg skjuta upp Gutenberg-problemet, trots att den nya innehållsredigeraren är aktiverad som standard. Vill du ha lite hjälp att komma igång med Gutenberg så har wordpress.com en hyfsad guide.

📺 Missa in Matt Mullenwegs State of the Word från WordCamp US på lördag, det blir intressant…

Lycka till med uppdateringen till WordPress 5.0! Dela gärna med dig vad du tycker och hur det gick, bra eller dåligt, genom att svara på det här brevet. 🤞