WooCommerce 3.2.5 och WordCamp Stockholm 2017

Det har släppts två säkerhetsuppdateringar till WooCommerce, först version 3.2.4 och sedan version 3.2.5. Du bör absolut uppdatera till den senaste omgående. Apropå WooCommerce så vill utvecklarna ha synpunkter på order-skärmen, som är tänkt att förändras i kommande version 3.3. Läs mer här. WooCommerce 3.3 släpps i januari nästa år.

WordCamp Europe 2018, som är den 14-16 juni i Belgrad, Serbien, söker nu talare. Anmäl ditt intresse om du är intresserad. Early bird-biljetterna är släppta om du hellre besöker. WordCamp Rotterdam har för övrigt utannonserats och går av stapeln den 23-24 mars nästa år.

Tide är ett projekt som syftar till att höja kodstandarden för WordPress. Bakom projektet står XWP som fått finansiering av Google, Automattic och WP Engine. Projektet ska visas fullt ut på WordCamp US i Nashville den 1-3 december. Då släpps även den officiella sidan för projektet. WPTavern har en intervju med XWP:s Rob Stinson om du vill veta mer.

Temautvecklare som planerar släppa julteman bör läsa den här posten. En handbok för Gutenberg har släppts. För övrigt har sidbyggaren Tailor lagts ned, med Gutenbergs ankomst angett som anledning. Nu finns det WordPress-teman och -tillägg i prenumerationstjänsten Envato Elements. Har du problem med sidmallar i WordPress 4.9 så läs den här posten, en fix kommer i 4.9.1.

Den senaste versionen av WordPress är just 4.9. Du har väl uppgraderat? Tänk på att du måste göra det manuellt i wp-admin.

WordPress 4.9 är släppt!

WordPress 4.9 är släppt med en mängd nyheter till bland annat Anpassa-läget. Vi skrev om nyheterna i 4.9 i ett tidigare nummer. Som alltid är det rekommenderat att uppdatera till senaste versionen av WordPress, så även den här gången. Eftersom 4.9 är en stor uppdatering så måste du manuellt logga in i wp-admin och trycka på Uppdatera-knappen, 4.9 kommer alltså inte installeras automatiskt som säkerhetsuppdateringar gör.

Theme Review-teamet har en ny ledarduo: Nilambar Sharma och ThinkUpThemes. I samband med detta har temagranskningsriktlinjerna uppdaterats, något vilket förhoppningsvis underlättar arbetet med godkännande av teman på wordpress.org.

WP-SpamShield, och övriga tillägg från Red Sand Media Group, kommer tas bort från wordpress.org efter en kontrovers till tilläggsteamet. Scott Allen har ord och inga visor att säga om saken, men det hela grundar sig i en kontrovers mellan just Red Sand och utvecklarna bakom tillägget Plugin Organizer – de har nämligen båda lagt in kod som avaktiverar den andres tillägg. Hela grejen känns lite lagom larvig, WPTavern sammanfattar för den som är intresserad.

Gutenberg 1.7 är släppt. Användare av forumtillägget bbPress kan glädjas över att GD Toolbox Pro har släppts i version 5.0, en stor uppdatering. Tillägget Animated Weather Widget by weatherfor.us har gömt kod som gräver efter kryptovaluta och har därmed tagits bort från wordpress.org. Lokaliseringstillägget WPML 3.9 är ute i betaversion, med ny hantering av icke-ifyllda fält.

Den senaste versionen av WordPress är som sagt 4.9. Glöm inte att du måste uppdatera till den manuellt, inifrån admingränssnittet!

WordPress 4.9 kommer på tisdag

Vi börjar med lite WordPress 4.9, som nu är ute i sin andra lanseringskandidat. 4.9 släpps på tisdag. Press This, bookmarkleten som gör att du kan skriva inlägg snabbt och lätt varifrån som helst i webbläsaren, kommer inte vara en del av WordPress längre från och med 4.9. Nu är det ett tillägg istället och planen är att vidareutveckla detta, vilket sker på Github. Den här sammanställningsposten om vad som är nytt i 4.9 är intressant för utvecklare.

Jetpack har släppts i version 5.5. Galleriwidgeten har tagits bort eftersom den är en del av WordPress från och med 4.9, och det ska vara en sömlös övergång för användarna. Bättre stöd för andra SEO-tillägg har också tillkommit i 5.5.

WooCommerce har uppdaterats till 3.2.3 då det fanns några lägen där shortcodes ställde till problem. I övrigt är det en liten buggfix som inte bör ställa till några problem.

Den 14-16 juni 2018 är det WordCamp Europe i Belgrad (Serbien). Early Bird-biljetterna är släppta och kan köpas året ut, de går loss på €40 (drygt 390 kr) och det finns i skrivande stund 767 stycken kvar.

WordPress 4.8.3 är den senaste skarpa versionen. Se till att du kör den, okej?

Broken Link Checker

Det är lätt hänt att länkar blir gamla och trasiga. Sidor lägger ner, eller så var länken trasig från början – oavsett varför så är det inte bra med döda länkar. Broken Link Checker är ett enkelt men samtidigt kraftfull verktyg som håller koll på länkarna i din installation och kollar om de är trasiga. Du får en vettig sammanställning av de som gått sönder samt varningar för de som ser illa ut.

Inställningarna är många och kanske inte alltid så självklara, men det är svårt att missförstå möjligheten att kolla igenom alla länkar vart fjärde dygn, exempelvis. Det är lite oklart hur väl det här fungerar på en riktigt stor WordPress-sajt med hundratusentals inlägg, men de flesta är ju inte i den dimensionen och vill du ha koll på hur dina länkar mår så är Broken Link Checker ett bra alternativ.

👉 Broken Link Checker

WordPress 4.8.3 är en riktigt viktig uppdatering

Det är gott om uppdateringar den här veckan. Låt oss börja med den viktigaste: WordPress 4.8.3 är släppt och du ska absolut, definitivt, omgående se till att dina webbplatser har uppdaterats. 4.8.3 stänger ett allvarligt säkerhetshål som möjliggjorde SQL-injektioner. Det är så allvarligt att även äldre versioner av WordPress har fått en uppdatering…! Anthony Ferrara har en teknisk genomgång om du är intresserad. Det är rekommenderat att uppdatera tillägg extra snabbt de kommande dagarna av samma skäl.

Lanseringskandidaten av WordPress 4.9 är släppt, testa den med Beta Tester-tillägget (som vi skrev om tidigare) om du vill. Du har förstås redan koll på nyheterna i 4.9, eller hur?

Vad sägs om en uppdatering till? WooCommerce 3.2.2 är ute och fixar en mängd småsaker. Apropå det så har det populära Klarna-tillägget haft lite problem men de senaste versionerna verkar fixa detta.

Puh. Mycket att uppdatera där. Några snabba då. Patreon har nu stöd för WordPress via ett tillägg. GDPR är ett nytt regelverk inom EU som vi behöver börja fundera på, ett standardtillägg är under utveckling. Sidbyggaren Beaver Builder har uppdaterats till 2.0. Gutenberg 1.6 fokuserar på textförbättringar och Yoast har en användarfokuserad text om tillägget. WordCamp Oslo 2018 (2-3 mars nästa år) letar efter talare och 2017 års användarundersökning för WordPress är släppt, tyck till där.

Den senaste versionen av WordPress är 4.8.3 och det är riktigt viktigt att du uppdaterar till den.

I transparensens tecken

Redan när WPSE startade, som nyhetsbrev (det finns en äldre story med), så visste jag att det behövdes lite uppbackning. Odd Alice, min byrå, fanns förstås där – allt annat vore bara konstigt. Sedan dess har det hänt en hel del.

Först och främst så har Odd Alice slagit sina påsar ihop med 24HR. Vi har flyttat in på Stockholmskontoret (24HR finns även i Malmö) och har faktiskt jobbat tillsammans sedan den 1 augusti. Det här är kulmen av en lång process, för naturligtvis har det varit väldigt viktigt att det här blir rätt.

Odd Alice började som en renodlad WordPress-byrå och växte med plattformen såväl som med möjligheterna som kom vid sidan om. Vi har byggt allt från den arabiska versionen av Sweden.se till bostadssajter, API:er, appar, redaktionella plattformar, bloggnätverk och konsumentwebbar. Det har varit en spännande resa. Jag skrev mer utförligt om det här.

På 24HR gör vi allt det där och ännu lite mer. För vår medverkan inom WordPress-communityt gör det inte så stor skillnad. Vi höll i WPTranslationDay i Stockholm för drygt en månad sedan och har hjälpt till med webbplatsen för WordCamp Stockholm. Det blir mer sådant framöver.

För WPSE betyder inte det här så mycket, nyhetsbrevet har alltid drivits vid sidan om byråverksamheten och det ändras inte. Det känns dock rimligt att, i transparensens tecken, reda ut detta, och då inte i en krystad intervju där jag frågar ut mig själv. Bättre att vara tydlig.

Nästa nummer av WPSE utkommer den 9 november. Då blir det mindre snack om byråer (tror jag) och mer om tillägg som fixar trasiga länkar. Vi syns och hörs då.

Thord D. Hedengren, redaktör

WordPress 4.9 beta 4 och ta betalt med Jetpack

WordPress 4.9 beta 4 är ute, planen är att släppa lanseringskandidaten den 30 oktober och den skarpa versionen den 14 november. Läs mer om WordPress 4.9 på annan plats i det här numret.

Om du har ett Professional- eller Premium-konto hos Jetpack så kan du nu börja ta betalt via tillägget med Simple Payment Buttons. Automattic trycker verkligen på Jetpack och WordPress.com, förstås.

Gutenberg 1.5 gör att du kan använda den nya innehållshanteraren som standardinmatning samt även infoga metaboxar, typ. Vi tar en närmre titt på Gutenberg i ett senare nummer, det har hänt så mycket sedan sist.

Canvas-temat ska sluta säljas. Det var ett populärt WooCommerce-tema som nu läggs ned. Dessvärre släpps temat inte fritt för det ”hjälper inte communityt”, ett förvånande val får man nog säga. Support och buggfixar kommer fortsätta släppas ett år till.

Tillägget Postman SMTP finns nu i ny, förhoppningsvis säkrare, version. Apropå tillägg så får tilläggsutvecklare bara ha ett i taget i kön på wordpress.org numera. Automattic och Google ska jobba närmre kring AMP-tillägget till WordPress. AMP är Googles lösning för snabbare webbplatser för mobila enheter, vilket betyder att de serverar en version av ditt innehåll, något alla inte tycker är en bra idé.

Den senaste versionen av WordPress är 4.8.2 och den kör du förstås redan.

Nyheterna i WordPress 4.9

WordPress 4.9, just nu i beta, är tänkt att släppas den 14 november. Förutom en väldig massa fixar och förbättringar under huven så är det tre nyheter som står ut. Låt oss ta en titt.

Anpassa-läget har vidareutvecklats. Nu kan du pilla med inställningarna och dela en länk med dina ändringar, utan att behöva publicera dem. Du kan rentav schemalägga publicering av dina ändringar i Anpassa-läget, potentiellt kraftfullt. Som en liten bonus så kan du nu även installera nya teman direkt från Anpassa-läget.

Nya widgetar är alltid kul. Med 4.9 kommer en ny galleriwidget som låter dig infoga bildgallerier. Dessutom har textwidgeten nu stöd för uppladdning av bilder så den blir lite mer användbar. Dessutom fungerar även shortcodes och embeds i textwidgeten nu. HTML-widgeten har även fått syntaxhjälpen som beskrivs här nedan.

Det går att redigera såväl teman som tillägg direkt i WordPress, under Anpassa > Redigerare. Överlag är det en väldigt dålig idé att ändra något här och nu varnar WordPress att du antagligen inte ska pilla på filerna på det sättet. En annan kan ju tycka att den här möjligheten borde tas bort helt, men istället får du nu syntaxhjälp, autocomplete och skydd mot felaktig kod. Nåja, bättre än tidigare i alla fall! Vill du inte ha syntaxhjälpen så stängs den av på din profilsida.

Säkerhet och skattekrångel i WooCommerce

Säkerhetsfrågor har varit på tapeten lite extra mycket på sistone. Dels är det tillägg som köpts och kapats med otrevlig kod, och dels så är det den konstanta floden av attacker. Mika Epstein har skrivit ett omfattande inlägg om vad du ska tänka på innan du säljer ditt tillägg. I kommande WordPress 4.9 blir det dessutom svårare att lura till sig användares e-postadresser eftersom förändringar måste godkännas med en länk i ett mejl.

Andra nyheter i 4.9: utökad rollhantering för såväl vanliga installationer som nätverksditon, samt ökad säkerhet. Apropå nätverksinstallationer så är det lite nytt i 4.9 med, kolla här. Beta 3 bör dyka upp senare idag, vi närmar oss lansering.

WooCommerce 3.2.1 är släppt.Uppdateringen ska fixa skatteproblematiken som har rapporterats vitt och brett. Är du tilläggsutvecklare och vill använda versionskontrollen som introducerades i WooCommerce 3.2 så finns det en guide här.

Den senaste versionen av WordPress är 4.8.2. Kör den.

Intervju: Jimmy Rosén

Den 19-20 oktober är det WooConf i Seattle, en konferens om ehandelsplattformen WooCommerce. Jimmy Rosén och Richard Sweeney från Angry Creative är där och sprider svensk glädje.

Varför åker ni till WooConf, Jimmy?
Vi åker till WooConf i Seattle för att tala om hur man skalar WooCommerce från att vara plattformen som driver ens garage-startup till att vara plattformen som omsätter många hundra miljoner. Våra vanligaste kundcase har gått från att vara smala prenumerationslösningar till att mer och mer handla om att internationalisera och skala e-handels lösningar över många marknader, med allt det innebär.

Vad ser du mest fram emot på konferensen?
Vi ser jättemycket fram emot alla nätverkningsevents. WooConf är en sorts ”who’s who” inom WooCommerce och vi kommer träffa så enormt mycket smarta människor med bra insikter. Vi hoppas absolut på att ta med oss ett par intressanta insikter med oss hem! Något annat är svårt att tänka sig i staden som både huserar Amazon, Microsoft och kaffeälskarnas favorit Starbucks.

Vad betyder WooCommerce för WordPress som plattform?
WooCommerce som plattform är var WordPress var för fem år sen. Tillväxten är helt fantastisk och med hjälp av WooCommerce så vågar fler och fler ta steget att satsa på digitalisering och e-handel, precis som WordPress demokratiserat digital publicering.

Att WooCommerce finns hjälper WordPress som plattform då den enkelt går att bygga vidare sin verksamhet i när företag digitaliserar och säljer komplexa produkter och tjänster online. Det stärker WordPress som förstahandsvalet för företag när de väljer CMS-lösning.